Isak Saban syntymäpäivä 15.11.

Isak Saba syntyi 15.11.1875 Nessebyssä (Uuniemi) Varangissa. Hän oli Norjan Suurkäräjien jäsenenä kaksi kautta (1906–1912). Hän oli opettaja ja kirjoitti Saamen suvun laulu -runon, joka valittiin saamelaisten kansallislauluksi 13. Saamelaiskonferenssissa Åressa elokuussa 1986. Isak Mikal (Mikkel) syntyi Per Sabbasen ja Britha Aikion seitsenlapsisen perheen toiseksi nuorimmaiseksi. Hänen isänsä oli kauppias, karjatilallinen ja kalastaja, jonka vuoksi perheellä oli varaa asua mukavammin, kuin monilla muilla perheillä. Sittemmin Saban syntymäkoti on korjattu ja siitä on tehty osa Varangin Saamelaismuseon (Várjjat Sámi Musea) näyttelyä.

Saba oli tunnettu erityisesti saamelaisten kansallislaulun sanoittajana, mutta hän oli myös saamen opettaja ja poliitikko. Ensimmäisenä saamen kansanedustajana Norjan Suurkäräjillä vuosina 1907–1912 hän edusti Ruijan työväenpuoluetta. Saba tuli valituksi suurkäräjille, kun hän onnistui edistämään saamelaisten oikeuksia koskevan ohjelman, jossa painotettiin mm. saamenkielisten jumalanpalvelusten ja raamattujen tärkeyttä ja jossa vaadittiin yhtenäisiä maanosto-oikeuksia. Saban vaikuttaessa Norjassa, oli siellä vielä voimassa virallinen norjalaistamispolitiikan aika, jonka pyrkimyksenä oli saamen kielen ja kulttuurin hävittäminen.

Saba kuoli alkukesänä vuonna 1921 vain 46-vuotiaana. Saamelainen sanomalehti Nuorttanáste julkaisi kohta Saban kuoleman jälkeen muistokirjoituksen, jonka mukaan saamelaiset olivat menettäneet tärkeän edustajansa, joka jätti jälkeensä sukupolvien ajaksi elävän perinteen.

Saamen suvun laulu:
Kaukaa alta seitsentähden
Lapin kulma kuumottavi
aava Turjan tunturisto
järvi järven tuolla puolen,
valtahiset harjat, huiput
kohoo kohti ilman kantta,
joet joikaa, korvet kaikaa,
niemet pystyt, rautarinnat,
työntyy tyrskymerta päin.

© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

ak isak saba šoddâmpeivi.pdfak säämi suuvâ laavla.pdfns isak saba šõddâmpeiʹvv.pdfns sääʹm sooǥǥ laulli.pdfds isak saba riegádanbeaivi.pdfds sámi soga lávlla.pdf