Kuivahauki
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Kuivahauki
Tiesitkö:
Entisinä aikoina ei ollut pakastimia, jossa säilyttää kaloja tai lihoja. Siksi ne täytyi kuivata, jotta ne säilyisivät kesän yli
Haukia kuivataan keväällä silloin, kun ei ole enää kovia pakkasia
Kuivahaukea käytettiin entisinä aikoina maksuvälineenä. Silloin, kun kuningas hallitsi Suomessa, niin kuivatuilla hau´illa saattoi maksaa veroa kuninkaan voudeille. Esimerkiksi 1550-luvulla yhden saamelaisen vero oli 60 kg kuivahaukea vuodessa.
© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ
Koškepuško
Kåʹšǩǩnuʹǩǩeš
Goikehávga
Mustikkapiirakka
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ
Lihojen kuivatus
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ
Makkaran teko
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ
Hiekkakakku
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Amnâšeh:
3 mane
2 dl sukkâr
200 g vuojâ
2,5 dl pottáákjáávuh
1 tp liäibumjáávuh
2 tp vaniljasukkâr
Puávtáh lasettiđ tááigán meiddei rusinaid.
Passeem:
Uuvnâst 175C / 1 tijme
© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ
Metson kyniminen
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Videolla mummo näyttää, miten kyniä metso.
Tekijä: Kirsti Länsman
Tuottaja: Saamelaisalueen koulutuskeskus, YES-projekti 2008
Mukana: Birit-Kirsti Länsman, Hillá ja Jenna Portti
Tiesitkö:
Metso on suomen suurin metsäkanalintu
Koppelo on naaraspuolinen metso
Metso on Keski-Suomen maakuntalintu
Jos joku ei kuuntele ja käyttäytyy levottomasti voidaan saameksi sanoa: ”Tun kal lah ubâ čuhčá” (Sinä kyllä olet koko metso)
© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ
Árbi
Riekon ansapyynti
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Video kertoo metsästäjän ja karhun kohtaamisesta
Tuottaja: Alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábma, Yle Junna Junná
Tiesitkö:
Riekkoa saa pyytää ansalla vain määrättyinä aikoina, keväisin muutaman kuukauden ajan
Silmukka-ansa tehdään koivusta tai pajusta
Risuista tehdään aita ja keskelle jää ansaportti, johon tehdään silmukka ohuesta rautalangasta
Kuunkierto, vuorokaudenaika ja sää vaikuttavat siihen, miten riekko liikkuu
Riekko vaihtaa väriään vuodenajan mukaan
Enontekiöllä riekko on tärkeä lintu ja siksi se onkin kunnan vaakunalintu
© Skabma, Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ
Rievssat ja meahccealmmái
Sienet
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Tiesitkö:
Metsästä kerättyjä ruokasieniä ei saa syödä keittämättä eli ne täytyy ryöpätä ennen kuin niitä voi syödä
Kärpässientä ei saa syödä ollenkaan, koska se on myrkyllinen
Sienet ovat porojen herkkua. Siksi jotkut poromiehet eivät syö sieniä vaan säästävät ne poroille
© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ
Marjat
Kuivahauki
Ympäristö & luontoyhteys
Mustikkapiirakka
Ympäristö & luontoyhteys
Lihojen kuivatus
Ympäristö & luontoyhteys
Koparakeitto ja konttien keittäminen
Ympäristö & luontoyhteys
Makkaran teko
Ympäristö & luontoyhteys
Hiekkakakku
Ympäristö & luontoyhteys
Metson kyniminen
Ympäristö & luontoyhteys
Riekon ansapyynti
Ympäristö & luontoyhteys
Sienet
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Ympäristö & luontoyhteys
Marjat
Tiesitkö:
Variksenmarjoja on käytetty kuumeen, päänsäryn ja väsymyksen ehkäisyyn
Hilloja on käyetty mielen virkistämiseen sekä hoitamaan märkiviä haavoja ja tulehduksia. Hillanlehtiteellä on lääkitty kuumetta
Kuivattuja katajanmarjoja käytetään joskus mausteena pippurin sijaan
Sokeroituja puolukoita syödään yhdessä poronkäristyksen kanssa
© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ