Kuivahauki

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Kuivahauki

Tiesitkö:
Entisinä aikoina ei ollut pakastimia, jossa säilyttää kaloja tai lihoja. Siksi ne täytyi kuivata, jotta ne säilyisivät kesän yli
Haukia kuivataan keväällä silloin, kun ei ole enää kovia pakkasia
Kuivahaukea käytettiin entisinä aikoina maksuvälineenä. Silloin, kun kuningas hallitsi Suomessa, niin kuivatuilla hau´illa saattoi maksaa veroa kuninkaan voudeille. Esimerkiksi 1550-luvulla yhden saamelaisen vero oli 60 kg kuivahaukea vuodessa.

© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ

Koškepuško

Kåʹšǩǩnuʹǩǩeš

Goikehávga


Mustikkapiirakka

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Mustikkapiirakka

© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ

ak sarepiirak.pdfns sââʹrršäʹŋǧǧ.pdfds sarritgáhkku.pdf

Lihojen kuivatus

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Lihojen kuivatus

© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ

ak koškepiärgu.pdfds goikebiergu.pdf

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Koparakeitto ja konttien keittäminen

© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ

ak ođđâmeh.pdfns ođđmi ǩeʹttemõš.pdf

Makkaran teko

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Makkaran teko

© Sámediggi – Sämitigge – Sääʹmteʹǧǧ

ak márfum.pdfak márfumsäänih.pdfns märfstõõllmuš.pdfds márfun.pdfds márfunsánit.pdf

Hiekkakakku

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Hiekkakakku

Amnâšeh:
3 mane
2 dl sukkâr
200 g vuojâ
2,5 dl pottáákjáávuh
1 tp liäibumjáávuh
2 tp vaniljasukkâr

Puávtáh lasettiđ tááigán meiddei rusinaid.

Passeem:
Uuvnâst 175C / 1 tijme

© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

ak čunoikákku.pdf

Metson kyniminen

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Metson kyniminen

Videolla mummo näyttää, miten kyniä metso.
Tekijä: Kirsti Länsman
Tuottaja: Saamelaisalueen koulutuskeskus, YES-projekti 2008
Mukana: Birit-Kirsti Länsman, Hillá ja Jenna Portti

 

Tiesitkö:

Metso on suomen suurin metsäkanalintu
Koppelo on naaraspuolinen metso
Metso on Keski-Suomen maakuntalintu
Jos joku ei kuuntele ja käyttäytyy levottomasti voidaan saameksi sanoa: ”Tun kal lah ubâ čuhčá” (Sinä kyllä olet koko metso)

© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

Árbi


Riekon ansapyynti

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Riekon ansapyynti

Video kertoo metsästäjän ja karhun kohtaamisesta
Tuottaja: Alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábma, Yle Junna Junná

 

Tiesitkö:
Riekkoa saa pyytää ansalla vain määrättyinä aikoina, keväisin muutaman kuukauden ajan
Silmukka-ansa tehdään koivusta tai pajusta
Risuista tehdään aita ja keskelle jää ansaportti, johon tehdään silmukka ohuesta rautalangasta
Kuunkierto, vuorokaudenaika ja sää vaikuttavat siihen, miten riekko liikkuu
Riekko vaihtaa väriään vuodenajan mukaan
Enontekiöllä riekko on tärkeä lintu ja siksi se onkin kunnan vaakunalintu

© Skabma, Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

ak kuobžafilma.pdfak säänih miäcástem.pdfns kaampâr da meäʹccooumaž.pdfds guovža ja meahccealmmái.pdfds bivdosánit.pdf

Rievssat ja meahccealmmái


Sienet

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Sienet

Tiesitkö:
Metsästä kerättyjä ruokasieniä ei saa syödä keittämättä eli ne täytyy ryöpätä ennen kuin niitä voi syödä
Kärpässientä ei saa syödä ollenkaan, koska se on myrkyllinen
Sienet ovat porojen herkkua. Siksi jotkut poromiehet eivät syö sieniä vaan säästävät ne poroille

© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

ak kuobbâreh.pdfds guobbarat.pdf

Marjat

Kuivahauki

Mustikkapiirakka

Lihojen kuivatus

Koparakeitto ja konttien keittäminen

Makkaran teko

Hiekkakakku

Metson kyniminen

Riekon ansapyynti

Sienet

Marjat

Marjat

Tiesitkö:
Variksenmarjoja on käytetty kuumeen, päänsäryn ja väsymyksen ehkäisyyn
Hilloja on käyetty mielen virkistämiseen sekä hoitamaan märkiviä haavoja ja tulehduksia. Hillanlehtiteellä on lääkitty kuumetta
Kuivattuja katajanmarjoja käytetään joskus mausteena pippurin sijaan
Sokeroituja puolukoita syödään yhdessä poronkäristyksen kanssa

© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

ak muorjim.pdfds murjen.pdf

Vyeimi myerjih