Saamen lipun hyväksymispäivä 15.8.

Saamen lippu hyväksyttiin 13. Saamelaiskonferenssissa 15.8.1986 Ruotsin Åressa. Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaisten yhteistyöjärjestö Saamelaisneuvosto (Saamelaisneuvoston/Saamelaisneuvosto/ Samerådet/ Saami council) päätti laittaa liikkeelle lipun suunnittelukilpailun 1980-luvulla. Voittaneen lipun suunnitteli Norjan saamelainen Astrid Båhl. Hänen suunnittelemassa lipussa välkkyvät kirkkaan punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Samoja värejä on perinteisesti käytetty saamelaisten kansan- ja kansallispuvussa, lapintakissa. Saamen lipun punainen rengas kuvaa aurinkoa ja sininen rengas kuuta.

Lipun kuva-aihe tulee noitarummusta ja Ruotsin saamelaisen Anders Fjellnerin (1795–1876) runosta Biejjie-baernie eli Auringonlapset. Fjellner kuvailee runossaa saamelaisia auringon tytöiksi ja pojiksi.

Saamelaisilla on nykyään 11 liputuspäivää, jotka hyväksyttiin yhteisessä saamelaiskonferenssissa. Suomen sisäasiainministeriö kehottaa saamen liputuspäivinä myös yleistä liputusta. Liputuksessa tulee noudattaa itse kunkin valtion lakeja. Yksityisellä henkilöllä, yhteisöllä ja yrityksellä on juhlamielen, kunnioittamisen tai surun ilmaisemiseen lupa liputtaa Saamen lipulla muinakin päivinä kuin virallisina liputuspäivinä.

© Sámediggi – Sämitigge – Sää´mte´ǧǧ

ak säämi liipu tuhhiittempeivi.pdfns sääʹm liipp priimmâmpeiʹvv.pdfds sámi leavgga dohkkehanbeaivi.pdf